Praesidium

Praesidium 2020 - 2021

Vincent Laarman

Praeses

Velen van jullie zullen deze man uit het verre Noorden wel al kennen. Het afgelopen jaar was hij onze schachtenmeester en heeft hij onze nieuwe leden (redelijk) warm ontvangen in deze club en stad. Tijdens het afgelopen jaar heeft hij nieuwe talenten ontdekt zoals luid kunnen roepen, die hij waarschijnlijk verder zal ontwikkelen in het komende jaar als Praeses. Vincent telt al wat meer jaartjes dan de rest van ons, hoewel hij niet langer de oudste is. Wat hem zeker de ervaring geeft om deze bende nitwits (kom op, jullie weten allemaal dat we dit zijn) van het Departement Geschiedenis in goede banen te leiden. Ik kijk al uit naar de vage feestjes, prachtige vlogs, typisch Hollandse (excuseer Nederlandse) opmerkingen en Chevalier de la Table Ronde op cantussen volgend jaar. Ik weet dat zijn accent en dialect af en toe wat moeilijk te verstaan is, maar als halve Nederlander zal ik graag dienst doen als tolk. Nu natuurlijk heb ik Vincent niet alleen leren kennen als vaag figuur en feestbeest, hij is ook een goede student, harde werker en al bij al een goede vriend. Ik ben dan ook zeer trots, om nog een jaartje in het Praesidium te kunnen zitten met deze Praeses, en ik ben er zeker van dat het een prachtig jaar wordt (als we terug buiten mogen). 

- Dixit Matilde

Oliver Bogaerts

Vice-Praeses

O brie my brie, zie hier Oliver of beter bekend als ‘Den Dominus’ of ‘De Domineerbeer’! Laat deze namen je niet afschrikken, want deze jongeman bedoelt het allemaal goed (buiten bij gezelschapspelletjes, dan maakt hij u kapot). Dus vrees niet Klio liefhebber, deze nieuwe vice-praeses is nog geen dictator! Maar genoeg ophemelende praat, we zullen hem eens beginnen beschrijven! Oliver heb ik twee jaar geleden leren kennen, maar ik herinner me het alsof het gisteren was. De stillere, schuchtere jongeman die eerst geneeskunde wou studeren. Al direct was er een klik tussen ons en er ontstond een prachtige vriendschap of briemance tussen ons. Oliver is zowat één van de slimste mensen die ik ken en dat is nog zacht uitgedrukt! Het is dan ook geen verrassing dat jullie hem dit jaar (of eerder enkele maanden #JustCoronaThings) als onze studie kende! Van een quizke of een denkspel is hij zeker niet vies, dus als deze meneer binnenwandelt bij een quiz kunde al maar beter vertrekken. Tenzij hij heeft gedronken, dat schijnt zijn concentratie wel eens uit balans te brengen (heb ik zelf ondervonden). Wil je indruk maken bij deze grote meneer uit het verre noorden? Begin dan zeker over uw Harry Potter, Game Of Thrones of basketbal kennis! Naast zijn intelligentie is Oliver ook een zeer lieve en vriendelijke jongen met een goed gevoel voor humor! Laat zijn ietwat serieuzere en kalmere expressie je niet tegenhouden om met hem eens een gesprekje starten. Want als je een Oliver in je leven hebt, is je leven zoveel beter. Dit gezegd zijnde ben ik zeker dat Oliver een top vice gaat zijn en het jaar zeker gaat knallen. Alles geven he! PS. Blijf van zijn Meghan Markle af.

– Dixit Nick

Nick Majchrowicz

Quaestor

Ik ken Nick al vanaf dag één aan de universiteit en na bijna twee hilarische, memorabele en bizarre jaren, kan ik zeker zeggen dat hij één van mijn beste maten is, die mij bovendien nooit ofte nimmer tot derde wiel zou degraderen. Overdag is hij een sympathieke, vlotte memegoeroe met Poolse roots die wie dan ook aan het lachen krijgt met zijn gevatte opmerkingen en reacties. ’s Nachts is hij…wel hetzelfde eigenlijk, maar dan op café! Naast al die hilariteit, weet Nick ook enorm veel over de wereld buiten de universiteitsmuren. Of het nu gaat over persoonlijke problemen of over een actueel onderwerp, bij hem kan je altijd terecht. Ook als je eens behoefte hebt om eens goed te fanboyen/-girlen over zwart/wit films, obscure (doch waardevolle) James Bond boeken, Duitse filosofen of Emma Watson, moet je ook zeker bij hem zijn! Eén van mijn favoriete momenten met onze nieuwe quaestor is zonder twijfel onze verhitte tafelvoetbal matchkes in de Barbier, hoewel hij wel salty kan worden als hij verliest en hij dan allerlei excuses begint te verzinnen. Andere topmomenten zijn de sociale situaties wanneer hij op een bijna schattige manier aan mij vraagt hoe hij moet reageren. Maar geen paniek dit is meestal alleen als het om situaties met vrouwen gaat. Alle gekheid op een stokje, Nick is een super toffe gast met een gouden hart, wiens kennis en wijsheid mij elke keer blijft verbazen en bij wie onze centjes meer dan veilig zullen zijn. Het is dan ook eigenlijk niet moeilijk dat wij altijd door elkaar gehaald worden…

 - Dixit Oliver

Lone Brusseel

Scriptor

Lone uit het jaar ‘99, een echt topjaar. Nee ik heb het niet over een of ander wijntje maar wel over een rasechte waterman. Ondoordringbaar en tegelijkertijd open(hartig). Deze zalige madam leerde ik enkele weken geleden kennen in het Schotse Edinburgh op de jaarlijkse Klio-reis. Op een avond settelden we ons bij een Italiaan en wanneer de ober langs kwam om te vragen of we graag iets te drinken wilden antwoordde Lone verlegen: ‘voor mij een cavaatje alstublieft’, in het Engels wel te verstaan, waarop ik die zin snel aanvulde met: ‘voor mij ook eentje alstublieft’. ‘Yes’ dacht ik bij mezelf; nog zo’n levensgenieter! En ik had gelijk. Deze historica in spé verslindt in haar vrije tijd de ene historische roman na de andere. Naast het lezen houdt Lone zich ook nog eens bezig met het zelf schrijven van fictie. Knap hé. Ik kan me dan ook geen betere Scriptor dan haar voorstellen. Ook wanneer ik haar zag genieten in een boekenwinkel in Edinburgh gok ik dat haar boekenkast zowat aanzienlijk gigantisch moet zijn. Lone koopt boeken zoals ik gezelschapsspelletjes koop, een echte guilty pleasure dus. Een andere gemeenschappelijke guilty pleasure is dansen op de dansplaten van ABBA, geweldig toch? Het lijkt me duidelijk: van deze chick gaan we dit jaar nog veel horen en ik heb er alvast zin in om haar nog beter te leren kennen!

- Dixit Lotte

Jonathan Denis

P.R.

Jonathan of Jo(h)n voor de geschiedenisvrienden zal volgend jaar de functie van P.R. verzorgen. Na de voorbije drie jaar als lid de activiteiten te hebben ervaren neemt hij in zijn laatste academiejaar eindelijk een functie op binnen het opkomende praesidium. Met intussen meer dan genoeg kennis over de studentenclub. Deze Wuustwezelnaar lijkt op het eerste zicht een brave man, goede student en gemoedelijke jongen. Als P.R. zal hij dan ook volledig in zijn recht komen. Samen met Arno zal hij met zijn overtuigingskracht sponseringen verzekeren, misschien wel de meest belangrijke en verantwoordelijkste functie om de club draaide te houden. Maar vrees niet, want ook naar de feest activiteit komt Jo(h)n trouw. Hij drinkt graag Guinness (kijk maar naar het jasje waarmee je hem vrolijk op de universiteit ziet rondhuppelen) en ook een Kilkenny lust hij graag. En man met (Ierse) smaak! Naast lekker bier kan je met hem ook altijd over de voetbal praten. En zijn vrienden zijn hem ook telkens eeuwige dankbaar als deze gastvrije vriend zijn kot weeral voor hen als slaapplaats/ crashplek wil openstellen na een stevige avond boiten.

- Dixit Elise

Arno Blendeman

P.R.

Is het een boom? Is het een toren, neen dat is het niet! Het is Arno! Deze assertieve (en lange) jongeheer weet wat hij wil en deinst voor niets terug. Dat hebben we kunnen merken tijdens de Klio-voetbalwedstrijden, waarbij hij moedig iedere bal tegenhield die in de richting van zijn doel kwam. Hij lijkt alles af te weten van Panzerkampfwagens en Star Wars, is vaak terug te vinden in Outpost Gaming Center en volgt ook nog Esports. Laat je echter niet misleiden door deze toch wel geeky interesses, want als er iets is dat hij liever doet dan thuis gamen, dan is het met vrienden gaan feesten (en drinken)! Het nachtleven van de student schrikt deze geek niet af! Zijn zelfzekerheid en ervaring waren voor hem de doorslaggevende argumenten om zichzelf beschikbaar te stellen voor de functie van PR, een taak die hij tot een uitstekend einde zal brengen. Een echte keeper dus!

- Dixit Simon

Lies Lemmens

Studie

Aah, ziehier ons Liesje! Deze jongedame is net als ik nog een jong veulentje uit het opmerkelijke 2001. (We weten allemaal dat er ook nog iets anders gebeurde in dat jaar maar de geboorte van Lies was toch wel een lichtpunt van 2001) Dit jaar zijn we samen aan de universiteit gestart maar toen kenden we elkaar nog niet. Ik zag haar vaak in de aula en als je de kans krijgt om samen met haar een college te volgen, dan moet je zeker eens op haar gave letten. Zij neemt notities die goud waard zijn en het lijkt wel of ze doorheen het college haar aandacht geen moment verliest. Het was me dan ook een genoegen om met haar gedoopt te worden. Tijdens de doop sprak ik voor het eerst met Lies. “Ik denk dat je een stukje vis op je kaak hebt”, zei ik toen Lies een stukje vis op haar kaak had (I know, zo’n typische zin om een gesprek te starten). Haar betoverend Kempens accent doet je wegdromen naar de oh zo schone Kempen. En als je dan toch bezig bent met wegdromen, moet je zeker haar Instagram eens checken! Dus sla zeker eens een babbeltje met deze prachtige dame en je zal zeker niet teleurgesteld zijn.

- Dixit Nephthys

Cis Maes

Sport & Schachtenmeester

Ciskebab is een gemotiveerde duivenjager, die vorig jaar al een vaste waarde binnen onze vereniging was als Sport en gelukkig zal hij zijn enthousiasme nog een jaar met iedereen delen. Van gescheurde sportshirtjes tot onverstaanbare kreten: Cis deed het allemaal. Daarom ook dat hij aankomend jaar nog een keer onze sportieve – en ja blijkbaar zijn die er – geschiedenisstudenten in de Agora zal aansturen. Ik leerde deze wildebras kennen toen hij voor de tweede keer schacht was en vanwege die ervaring geef ik ook met alle liefde de functie Schachtenmeester aan hem door. Wel één probleempje: Cis zingt nog altijd te enthousiast met “Ik ben maar een domme schacht” mee. Maar misschien is dat vanwege zijn hoog dutske-gehalte, dat zeker een compliment is. Onderschat hem zeker niet, want deze jongeman heeft grootste plannen voor zijn heilig Kempenland – maar weet dat hij het Kempenmeer heeft verkocht. Herentalser dan Cis krijg je ze niet, wat er vaak toe leidt dat Cis en ik elkaar niet verstaan, wat zich vooral in grappige momenten uit. Misschien is het ook daarom dat ik per ongeluk onder zijn duiven heb geschoten. Na een jaar met hem in het praesidium te hebben gezeten, kan ik met trots zeggen dat Cis een goede vriend is geworden en moet ik ook wel bekennen dat hij niet zo braaf is als hij zich voordoet – al moet hij je zelf maar eens uitleggen door wiens invloed dat wel komt. En als je hem dan toch spreekt, vraag gelijk eens of hij een raam en Afrika wilt uitbeelden.

 - Dixit Vincent

Lotte Lodewyckx

Cultuur

Ahh, Lotte! Mijn mede SJB’er. Meneer Rijmen zou trots zijn als hij ziet dat er twee van zijn voormalige leerlingen in het praesidium van de beste club van’t stad zitten! Onze wegen kruisten in de middelbare school en dat doen ze hier opnieuw. Wanneer ik aan Lotte denk, denk ik aan: creatief, goedlachs en rustig maar sfeervol. Ze is de ideale persoon wanneer je een rustige babbel wil of net eens heel goed wil lachen. Bovenop dit prachtige pakketje is de verpakking ook nog eens geweldig: zo veel stijl!! Buiten onze vooropleiding, middelbare school en fantastisch gevoel voor humor, hebben we nog iets gemeen: ja hoor, ook Lotte is een kattenmens! Stiekem heeft ze ook nog andere indrukwekkende talenten: Lotte kan prachtig tekenen en ook nog eens geweldig naaien! Onze Chiro-chick van Hulsen neemt met trots de functie van cultuur op zich, welke ze dan ook geweldig goed zal vervullen. Ondanks deze gekke corona-tijden, is Lotte toch nog steeds enthousiast en kijkt ze uit naar een mooie start van het nieuwe praesidium

-Dixit Lies

 

Nathan Caremans

Cultuur

Nathan, of Marcus Cornelius Tassilo, voor de vrienden, is een man naar m'n hart. Hij leeft niet enkel voor geschiedenis, hij leeft geschiedenis. Want deze beste brave jongen is, net als mij tussenhaakjes, een reënactor. Helaas, geen Bourgondiër, niet in de Laatmiddeleeuwse strekking en evenmin de Oost-Germaanse stam die het de Romeinen knap lastig heeft gemaakt. Neenee, hij is legionair van dat grootse rijk. Moet er meer gezegd over de kwaliteiten van zo'n persoon? Plichtsbewust, gedreven, geduldig, rechtvaardig, direct en bovenal drinkbroerwaardig. Dit strijdvaardig karakter, ik twijfel er niet aan, zal als ruggegraat staan in de slagorde van dit praesidium. Naast zijn roemrucht krijgsverleden en -leven, is Tassilo ook meer dan een beetje belezen. Wie hulp nodig heeft met Laes’ z’n Oudheid zoeke hem op. Maar, helaas sapioseksuele dames, deze koene krijger is reeds bezet. Ik verwijs u door naar mijn Tempelierstent. Om te besluiten, heb ik geen twijfel dat Nathan zijn functie als Cultuur alle eer zal aandoen en erin slagen ons Middeleeuwse Zonen te verassen met een nieuwe Roomse Renaissance.

- Dixit Robin

Simon Sablon

Media

Waar moet ik beginnen bij deze jonge knaap? Toevallig bij het nieuwe presidium, opkomend als de Bourgondiërs. In 2018 kozen we om het keuzevak ‘Geschiedenis van de Nederlanden’ op te nemen. Ik kende niemand en besloot me bij Simon te voegen tijdens de lessen. Hieruit is langzaam een hechte vriendschap gegroeid! Na talloze spelletjes avonden en ontelbare Deliveroo bestellingen, kan ik met zekerheid zeggen dat deze jongen van goede hart is. Maar mispak je niet aan zijn rustig karakter! Zijn opmerkingen spiegelen niks van deze vertoning. Toch is hij iemand die je volledig kan vertrouwen, op verschillende niveaus. Nood aan memes? Weetjes of een quote uit Lord of the Rings? Of hoe je een taak tot het laatste moment kan uitstellen en nog afkomen met een voldoende?  Hij beschikt zo dus over velen talenten. Eén ervan is echter de vrouw van uw vorst afnemen tijdens een rondje “Crusader Kings II”. You fool of a took! Maar wanneer ik moet nadenken over wie Simon is kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Zelfs tijdens deze corona-tijden is hij mij echter nog niet beu geraakt en dat getuigd van veel moed en geduld.  De rol van media nam hij dan ook met plezier op zich. En Simon zal ons dit jaar verwennen met grappige en legendarische banners! Om dit af te sluiten liet ik hem zelf aan het woord met de vraag wie hij was. Hierop volgde het simpele antwoord: Ik ben Simon, 20 jaar en ik studeer geschiedenis. (Simon Sablon, 22/03/2020).

- Dixit Lone 

 

Witse De Winter

Feest

Aah onze Witse, ik weet nog goed hoe we in de Hoge Rielen, tijdens de verkenningsdagen van 2017, samen onze eerste indrukken van het studentenleven opdeden. Dat is nu ondertussen al bijna drie jaar geleden, maar oh boy drie mooie jaren hoor. De eerste indruk die je van hem krijgt, kan misschien eerder die van iemand rustig zijn. Hij is ook rustig wanneer de situatie daarom vraagt, maar wie hem beter kent weet dat hij zich helemaal thuis voelt op cantussen, feestjes… eigenlijk overal waar bier rijkelijk vloeit. Een ander kantje dat misschien niet zo gekend is, heeft betrekking op zijn sportiviteit. Deze ervaren karateka (jaja gevaarlijke mens ze) zit er namelijk niets mee in om na zijn gebruikelijke aanwezigheid op evenementen helemaal met de fiets huiswaarts, naar Niel te keren. Deze sportieveling zal het komende jaar de functie van Feest vervullen. Een functie die hem zeker en vast op het lijf geschreven staat. Met creatieve nieuwe ideeën voor soirées afkomen kan hij als de beste en hij is er al zeker voor te vinden om tijdens deze feestjes luidkeels mee te zingen. Als je deze knul beter wilt leren kennen, trakteer hem dan op een lekker kapsalon of een frisse pint!

- Dixit Jonathan

 

Robin De Coninck

Zedenmeester

Robin is de soort uniek persoon die je altijd zal onthouden. Dus eenmaal dat je hem kent en met hem begint te praten zul je daar nooit spijt van hebben. Mijn eerste echte ontmoeting en introductie met deze excentrieke jonkheer was op een pré-party en onmiddellijk viel hij op. Het eerste wat ik namelijk dacht toen ik hem zag was: “oei die heeft precies het verkeerde moment gekozen om enen te komen drinken”. Gelukkig was er een mutuele vriend die ons aan elkaar voorstelde. Al snel stonden we te lachen over van alles en nog wat en te praten over Reenactments. Dit allemaal terwijl ik geniet van het bier aanwezig en onze koene heere Robin van zijn door zichzelf meegebrachte (nee dit is geen grap) mede. Waarvan tussen ons gezegd en gezwegen je zeker eens moet proeven als hij het aanbiedt. Vervolgens vertrokken we naar de TD zelve, waarbij we onderweg luidkeels liederen zongen. Waar hij iedereen toen verbaasde met zijn buitengewone kennis van verscheidene bekende studentenliederen (en ook andere die je niet onmiddellijk studentenliederen zou noemen) zoals het “Io vivat”. Kortom Robin is die ene excentrieke kerel van elke groep, maar wel met een gouden karakter. Hij is het soort persoon op wie je kan rekenen dat hij eerlijk is en het beste voorheeft, terwijl tegelijkertijd hij toch ook zen eigenaardige trekjes heeft. Maar als we echt eerlijk zijn, wie heeft die niet tegenwoordig. Persoonlijk heb ik alleen mooie herinneringen met deze unieke topkerel en hoop ik dat jullie ook alleen maar top herinneringen gaan creëren. Want uniek zijn in tijden zoals deze is wonderbaarlijk.

- Dixit Arno

 

Elise Snijers

Cantor

Op het eerste gezicht lijkt Elise de typische hardwerkende student die met de neus in de boeken topcijfers behaalt, en dat klopt ook helemaal. Maar verwacht maar niet dat zij na het studeren braaf thuis blijft en een stoffig boek bij kaarslicht leest om daarna vroeg naar bed te gaat. Neen, wanneer het studeren gedaan is en de taken afgewerkt zijn, gaat ze graag los op feestjes en houdt ze met haar vlotte babbel wel van een diep gesprek. Ondertussen is Elise binnen Klio al een ware veteraan want dit is niet minder dan haar derde jaar in het praesidium. Na eerst de studiegerelateerde en daarna de culturele momenten van de voorbije academiejaren verzorgd te hebben, zal zij nu in de functie van cantor het zangniveau van onze club naar ongekende hoogten tillen. Smeer die kelen dus maar goed, grijp die codex (al dan niet in degelijke staat) en rep u naar de dichtstbijzijnde cantuszaal voor onvergetelijke avonden. Want met een ferme stem, en een combinatie van invloeden uit zowel Ekeren als Italië wordt elke cantus door haar omgetoverd tot een Bourgondisch zangfestijn. Ik kijk alvast uit naar een supertof jaar met deze ferme deerne.

– Dixit Witse

 

Matilde Ruppert

Mentor

Lang geleden toen de dieren nog spraken, heb ik Matilde leren kennen op de verkenningsdagen. Zij als begeleider, ik als hulpeloze eerstejaars. Het eerste wat me opviel aan Matilde is dat ze over vrijwel alles mee kan praten – maar liever toch geen voetbal, ook al kent ze hier ook wel iets van. Nu, ik neem jullie graag mee naar het kiesboekje van Occultia waar Roos ons Matilde bespreekt: “Daarom beschouw ik mezelf als gelukkig dat ik haar als meter heb.” Wel Roos, je mag best een traantje laten, want je zult je meter met alle Klioten moeten delen! Ik ben blij om deze pientere dame in ons preasidium te hebben om tal van verschillende redenen: ze weet haar hoofd koel te houden in benauwde situaties, je kan altijd terecht met problemen bij haar en ze kan wel eens grappig uit de hoek komen. In het begin kan ze misschien wat verlegen overkomen, maar vergis je niet, onder dat schattige meisje zit er ook een monstertje dat af en toe wel eens wakker durft te worden tijdens één van onze activiteiten. En voor als je je het zou afvragen: neen, ze heeft me niet betaald om zo positief over haar te schrijven.

- Dixit Cis

 

download

CONTACT

KLIO vzw
Departementsclub Geschiedenis 
Universteit Antwerpen 
Kleine Kauwenberg 22,
2000 Antwerpen